Tillbaka
mat4_responsiv_1920_580

Utmana dina smaklökar

En av de härligaste sakerna med att äta på restaurang är att man kan testa saker man sällan äter annars – eller kanske aldrig testat förut. Här listar vi fem klassiska rätter från utländska kök som kommer utmana dina smaklökar.

 

Tikka masala – Den traditionellt indiska kycklinggrytan tikka masala har under de senaste femtio åren vuxit till en modern nationalrätt i Storbritannien och är även en självklar favorit i Sverige. Basen i den härligt orangea såsen består av tomat, gräddfil, mosade cashewnötter, citronsaft och chili, medan den karakteristiska smaken kommer från nejlika, ingefära och koriander.

 

Pad thai – ”Pad” betyder ”wokat” och det är precis vad man gör med risnudlar, ägg och något protein som kyckling eller räkor. Smaksättningen kommer från fisksås, lime och koriander och till det serveras bland annat böngroddar och hackade jordnötter – och det verkar vara receptet för en universellt omtyckt maträtt.

 

Yakiniku – Yakiniku är egentligen ett japanskt sätt att grilla kött på. Men det är också en klassisk rätt med ris, kålsallad och strimlad entrecote som får marinera i ingefära, soja och det japanska matlagningsvinet mirin. Har du inte testat yakiniku än är det ett måste nästa gång du ser det på menyn!

 

Amatriciana – Amatricianasåsen är lite av pastasåsernas pastasås. Vid första anblick liknar det en helt vanlig tomatsås, men dyker vi ner i ingredienserna ser vi att den är mer komplex än så. Den italienska nationalrätten innehåller tomater, lufttorkad guanciale, pecorino och olivolja. Amatricana serveras traditionellt med bucatinipasta, då kallad bucatini all'amatriciana, och är riktig lyxig comfort food.

 

Jiaozi – Kinesiska dumplings, jiaozi, är en viktig del av firandet av det kinesiska nyåret i norra Kina och är en av rätterna vi förknippar mest med landet. Knytena kan liknas vid fylld pasta och brukar innehålla räkor, fläskkött, grönsaker eller svamp och sen doppas i en sojabaserad sås. Vattnas det i din mun nu också?

 

 

Känn smakerna – det här hittar du hos oss

Hos oss på Kupolen hittar du rätter från hela världen – oavsett hur mycket du vill utmana dina smaklökar. Här kan du se hur våra restauranger anpassat sin verksamhet för att du ska kunna njuta av maten på ett säkert sätt.

 

Chili & wok

På Chili & wok hittar du allt från vegetariska rätter till grillade kycklingklubbor, friterade vårrullar och wok.

– Just nu har vi ett specialerbjudande för takeaway som heter Chilikassen som du beställer på vår hemsida och sedan hämtar upp antingen i restaurangen eller utanför. För 220 kronor får du fyra valfria rätter tillagade på beställning, två lådor ris, en currysås och en sötsur sås, tipsar Doi Bui, restaurangchef på Chili & wok

 

Sushi Yama

Stilla ditt sushibegär på Sushi Yama, som även har en liten sushi-låda anpassad för barn! Beställ takeaway via telefon, Sushi Yamas hemsida eller Foodora, som även erbjuder hemkörning.

– Kalla rätter är ju perfekta att beställa hem. Vi har fina Family plates och Party plates för den som vill ha något att dela på, säger Denise Wettergren Unger, restaurangchef på Sushi Yama.

 

Basilica

Svensk och italiensk husmanskost hittar du på Basilica. Med ett stort utbud hittar hela familjen något de är sugna på, och du kan enkelt beställa både takeaway och hemleverans via Foodora.

 

Kupolens thairestaurang

Fyra små rätter är en modern klassiker vid det här laget, och oavsett om du är sugen på wok eller friterat är Kupolens thairestaurang aldrig långt bort. Här kan du få maten hemkörd via Foodora eller ringa upp och hämta själv.

 

Matpalatset

På Matpalatset hittar du en bred meny med riktigt gott käk som nästan gör det svårt att välja. Här finns både takeaway och hemkörning via restaurangens hemsida, telefon och Foodora. För att beställa Matpalatsets grymma tacos väljer du Tacotarian istället för Matpalatset i Foodora-appen.