Tillbaka
energi_responsiv_1920_580

Mer energi nu! 7 enkla knep som gör dig pigg på en gång

Känner du dig också trött och hängig under den här mörka tiden på året? Det är inte konstigt alls. På vintern producerar kroppen nämligen mindre av hormonet serotonin som gör oss glada och ökar istället frisättningen av sömnhormonet melatonin. Men deppa inte ihop för det – testa våra knep som ger dig en välbehövlig energiboost.

 

  1. 15 minuter i solen – och boosta med extra D-vitamin. Är du fast på jobbet under dygnets ljusa timmar? Försök att åtminstone komma ut på en kort promenad på lunchen. Så lite som 15 minuter ute i dagsljus räcker för att tanka D-vitamin som räcker i några dagar. Känner du att det inte är tillräckligt kan du köpa D-vitamintillskott på apoteket.

  2. Träning på schemat. Forskning har visat att endast tio minuters promenad ger en uppiggande effekt i upp till två timmar efteråt. Vill du maximera effekten kör du ett hårdare pass eller sticker ut på en löptur – det frigör hormoner och signalsubstanser som gör dig både piggare och gladare.

  3. Ät varierat, med extra mycket grönt. Det är lätt att falla för frestelsen att äta socker vid trötthetsdipparna. Men försök istället att äta varierat och gärna med fokus på nyttiga råvaror. Ägg, gröna grönsaker, lax och nötter är några exempel på livsmedel som inte bara är goda utan också innehåller nödvändiga mineraler och vitaminer.

  4. Kosttillskott framför koffein. Kaffe är ett måste för de flesta. Men koffeinkicken är sällan långvarig. Vill du testa något som ger effekt under en längre tid kan du prova ginseng eller rosenrot som både är uppiggande och skärper dina sinnen.

  5. Sätt på din favoritmusik. De flesta av oss har en eller flera låtar som gör oss extra glada. Så varför inte starta dagen med att lyssna på den musiken? Studier har nämligen visat att kroppen skickar ut glädjehormonet dopamin och sänker dina stressnivåer när du lyssnar på din favoritmusik.

  6. Testa en ny hobby eller bryt en vana. Ladda om hjärnan genom att testa något nytt eller bryta en vana. Ta en ny väg till jobbet, gå på ett nytt pass på gymmet eller anmäl dig till en kurs. Att ställas inför en utmaning – liten som stor – är en enkel väg till mer energi.

  7. Missa inte en mellis. Dippar du på eftermiddagen? Du är inte ensam. Men istället för att sträcka dig efter kakburken, ta en banan. Den innehåller fibrer och en bra mängd sockerarter och glukos, som ger dig både snabb och långsam energi.