Mårten gås, kura skymning och advent – 5 temafester för november

Bjud in till en mysig berättarkväll, laga mat från hela världen eller fira Mårten Gås. Det finns många anledningar att ha fest – och med ett tema blir det extra roligt. Vi har samlat några av de mysigaste dagarna i höst och tips på vad du behöver för att lyckas med temafesten.

1. Kura skymning

En rest från när Sverige var ett bondesamhälle och skymningen innebar att man återvände hem efter en hård dags arbete på åkrarna eller i skogen. Äntligen fanns det tid att sitta ner och vila upp sig en liten stund, innan arbetet inomhus tog vid.

I dag tänker de flesta på ”kura skymning” som något mysigt, till exempel att man samlas och berättar historier och tänder ljus. Det är också så du kan styra upp en alldeles egen kura skymning-fest. Bjud in dina gäster någon timme innan solen går ner (runt tretiden nu i november) och förbered med kuddar, filtar och tända ljus eller en sprakande brasa. Tvinga bort mobiltelefonerna och var närvarande i samtalen istället (okej, en Instagramuppdatering är tillåten!).

  • Få förberedelser krävs. Men tänd många ljus!
  • Bjud på en mustig gryta och rödvin eller afternoon tea med scones.
  • Låt din kura skymning-fest bli startskottet för en bokklubb eller ett tillfälle att fördjupa festdeltagarna i ett aktuellt ämne.

2. Kladdkakan och stoutens dag

Den 7 november inträffar något magiskt, då är det nämligen både kladdkakan och stoutens dag. Och vi drar till med en kvalificerad gissning och tror att de passar helt perfekt ihop! Anamma temadagarnas temadag och bjud in dina vänner på en stoutprovning med kladdkaka som tilltugg.

  • Köp flera olika slags stout – imperial är alkoholstark, cream är gräddig och pastry stout har mer sötma.
  • Olika kakaohalt passar olika bra till de olika stoutvarianterna. Hur smakar en bitter kladdkaka med hög kakaohalt ihop med en cream stout? Eller en sötare kladdkaka tillsammans med en imperial stout? Testa er fram.
  • Vid en ölprovning ska ölen serveras i tulpanformade glas, vinglas passar bra. Tänk också på att ölen gärna får skumma när du häller upp den – det framkallar och förstärker ölens aromer. 

3. Mårten Gås

Bjud in till en klassisk gåsamiddag den 10 november, som enligt traditionen är startskottet en 40 dagar lång fasta fram till jul. Även om firandet främst är förknippat med Skåne var det faktiskt på en krog i Stockholm som den klassiska Mårten Gås-menyn introducerades. Enligt den ska du servera svartsoppa till förrätt, gås till huvudrätt och äppelkaka till efterrätt. Vill du däremot följa en strikt skånsk meny ska du servera lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och risgrynsgröt till efterrätt. 

  • För den skrockfulle är gåsafton ett perfekt tillfälle att spå i vädret. Den lärde Olaus Magnus som levde och verkade på 1500-talet skrev följande ”Om man, när man ätit gåsens kött, finner dess bröstben vara ljust och klart, blir det en bister vinter, men om det är tjockt och mörkt har man att vänta ymnigt med snö och blid vinter.”
  • Har du svårt för svartsoppa? Gör en kantarellsoppa istället och toppa den med smörstekta kavringssmulor.
  • Gammal högtid är lika med klassisk dukning! Satsa på vit linneduk och stärkta servetter, silverbestick, antikt porslin och kristallglas.

4. Mångkulturella matdagen

Nättidningen Kultursmakarna har som mål att nå ut med olika kulturers historia och matkultur och har därför instiftat Mångkulturella matdagen den 16 november. Är du sugen på att vidga dina kulinariska vyer finns det oändligt många recept. Vi föreslår ett knytkalas där alla gäster tar med en rätt från ett utomnordiskt land.

  • Även ett knytkalas behöver regler. Styr dina gäster så att några tar med sig förrätt, några tar huvudrätt och några efterrätt.
  • En extra dimension är att gästerna ska läsa på om matlandet de bjuder på. Vad spelar måltiden för roll, är rätten vardagsmat eller festmåltid, vad kännetecknar kryddningen och råvarorna?
  • Anordna ett matquiz, där gästerna får para ihop rätt maträtt med rätt land.

5. Första advent

Glöggmingel, myspys eller en stor tallrik tomtegröt? Första advent infaller 1 december i år och är så klart ett måste att fira. För många är det också den dag då julpyntet får åka fram på allvar. Bjud in dina vänner på adventsfrukost med kanelkryddigt kaffe och tomtegröt. Eller bjud både gamla och nya bekantskaper på mingel med kryddig vitvinsglögg i glasen och cheesecake gjord på pepparkaka och ädelost.

  • Pynta! Och pynta lite till! Ljusslingor och glitter, adventsljusstakar och stjärnor – på första advent är det till och med okej att ställa fram granen.
  • Gör egen glögg – det finns många enkla recept och du framstår som kompiskretsens Edward Blom.
  • Vi behöver knappast påpeka att det ska dundra julmusik ur dina högtalare. Men känner du dig redan nu less på Mariah Carey och Adolphson & Falk?  Sök djupare på Spotify! Julmusik finns i alla genrer. 

Kalender
Se mer

VILL DU SE MER? DESSA KANSKE OCKSÅ ÄR AV INTRESSE