Tillbaka
solskydd_kupolen_responsiv_1920_580

Sommarens stora guide till spf och solskydd

Äntligen är sommaren här igen, och som vi alla vet är solens strålar inte bara varma och härliga. De är också skadliga om vi inte skyddar oss. I dag finns det en uppsjö av olika solskyddsprodukter och det är inte alltid lätt att veta vilken som passar just dig. I den här guiden hittar du allt du behöver veta för att sola säkert i sommar.

 

Vilka olika typer av solskydd finns det?

Det finns framför allt två typer av solskydd – fysikaliskt och kemiskt – och beroende på vilken du väljer filtreras den skadliga UV-strålningen bort på olika sätt.

 

Fysikaliskt solskydd reflekterar bort strålarna från huden, men kan ibland lämna en vit hinna på huden. Kemiskt solskydd absorberar solstrålarna och oskadliggör dem, men kan upplevas uttorkande och irriterande för de med torr eller känslig hud. Vilken typ som passar dig är det bäst att prova sig fram till.

 

Hur högt skydd behöver jag?

Alla måste skydda sig mot solens skadliga strålar, oavsett om du har lätt för att bränna dig eller inte. Vilken styrka på skyddet du behöver beror på hur känslig du är och hur lätt du bränner dig. Styrkan på solskyddet anges i spf (sun protection factor eller solskyddsfaktor) och ju högre spf, desto högre skydd:

  • SPF 10 = lågt skydd
  • SPF 15–25 = medelhögt skydd
  • SPF 30–50 = högt skydd
  • SPF 50+ = mycket högt skydd

Solskyddsfaktorns siffra anger hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte har solskydd på dig. Så om du vanligtvis bränner dig efter 20 minuter i solen så multiplicerar du helt enkelt det med siffran på spf:en.

 

Utöver hur lätt du bränner dig bör du också ha koll på UV-index för att vet hur hög solskyddsfaktor du ska ha. UV-index anger hur starka solens strålar är på en viss plats och tid. I Sverige under vintern är UV-indexet så lågt att det knappt går att bränna sig, medan det mitt på dagen under sommaren kan vara så pass högt att det är bäst att stanna inomhus eller i skuggan. När UV-indexet ligger på mer än 3 är det läge att plocka fram solskydd, antingen i form av kläder eller solskyddsfaktor, och under en vanlig svensk sommar brukar UV-index pendla mellan 4 och 7.

 

Hur mycket solskyddsfaktor behöver jag applicera?

Du behöver nästan alltid ta mer solskydd än vad du tror för att få den effekt som solskyddet utlovar. Ett bra mått är att ta ”två fingrar”, det vill säga lika mycket solskydd som längden av två fingrar. Om du tar för lite produkt kommer den inte ge det skydd som står på förpackningen. Och glöm inte att fylla på under dagen! Om du svettas eller badar så avtar effekten och du måste du applicera igen.

 

Kräm, stick eller spray?

Utöver vilken typ av solskydd du väljer – fysikaliskt, kemiskt eller en kombination – så kan du även välja mellan solskydd i krämform, som spray, vatten eller ett stick, bland annat. Här handlar det mest om vilket du gillar bäst. Oavsett vilken produkt du väljer måste du komma ihåg att ta ordentligt med produkt och att fylla på under dagen eftersom effekten annars avtar. Det finns även solskyddspray som du kan ha ovanpå smink. På så sätt kan du bättra på ditt skydd under dagen även när du sminkat dig.

 

Solskydd i smink?

I många smink- och hudvårdsprodukter står det att det finns ett visst solskydd, som att en foundation kan ha en SPF på 30 till exempel. Problemet med att bara förlita sig på ditt sminks SPF är att du sällan tar så pass mycket sminkprodukt som du behöver för att få det skydd som produkten utlovar. Hur ofta tar du två hela fingrar med foundation eller concealer? Så för att få det skydd du vill ha är det bäst att ta ett lager med solskyddsfaktor innan du börjar sminka dig.