snabbmat1_responsiv_1920_580

Snabbmatens historia

Svärdgrillad kebab och förbjudna köttbullar - så kom snabbmaten till Sverige

Visst har snabbmaten oförtjänt dåligt rykte? För få maträtter slår väl en saftig burgare, friterad kyckling, maffiga mackor eller en riktigt ostig pizza? Det vattnas ju i munnen bara man tänker på det! Och det pratas ofta om snabbmat som en modern företeelse, men redan under 1600-talet kunde man hitta så kallade ”gårkök” i svenska gatuhörn. I dag är snabbmaten betydligt mer konceptuell – och antagligen lite godare än för 400 år sedan… Men hur blev de här maträtterna vår klart mest populära snabbmat?

 

Den förbjudna platta köttbullen
Du kanske undrat vad hamburgaren egentligen har med Hamburg att göra? Det enda vi vet är att Hamburg var känt för sina nötfärskorvar under 1700-talet, och att man möjligen därför började kalla en platt biff gjord av köttfärs för Beefsteak à la Hamburg i USA. Snart placerades färsbiffen i en uppskuren brödrulle och vips var hamburgaren som vi känner den i dag född!

Till Sverige kom den 1955, men var först förbjuden att sälja i grillkiosker. Det här trotsade kioskägaren Erik Engström, vilket inte gillades av hälsovårdsnämnden… Men kommunen stod upp för honom och snart därefter var förbudet hävt och hamburgaren växte snabbt i popularitet även här.


Napolitansk fattigmansmat som tog över världen
Det var i 1500-talets Neapel, när tomatplantan hade importerats till Europa från Amerika, som den tomatsåsbaserade pizzan fick sitt fäste. Från början sågs det bara som simpel fattigmansmat, men efter att italienska utvandrare populariserat rätten i USA spred den sig över världen och blev populär i hela Italien.

Den första svenska pizzan serverades 1947 i Västerås, där stadens italienska gästarbetare tros ha introducerat rätten. I dag är det en av våra mest älskade maträtter och går att hitta överallt – på fina restauranger, i frysdisken eller som oftast hos din lokala pizzabagare.


Svärdgrillade köttbitar
Kebab betyder ”grillat kött” på arabiska och kan syfta på ett antal olika rätter i Sydvästasien och Nordafrika. Enligt traditionen ska så kallad shish kebab, alltså kebab på spett, ha skapats av turkiska soldater som trädde kött på sina svärd för att sedan grilla det över elden. Det är något att testa på grillen i sommar! Att istället rotera kött över en grill och skära av tunna skivor kallas döner kebab, och sägs ha uppfunnits på 1800-talet i det som nu är Turkiet. 

Hos oss på Kupolen hittar du alltid schysst käk, oavsett vad din craving för dagen är. Här hittar du information om hur de har anpassat sin verksamhet för att du ska kunna äta samma goda mat på ett säkert sätt.

 

McDonald’s
I 40-talets Kalifornien tog bröderna McDonald den konceptuella snabbmaten till en ny nivå – och snart skulle de bli ett av de största varumärkena i världen. Hos McDonald’s Kupolen finns något för alla, oavsett om du är hungrig på middag eller bara är sugen på en cheeseburgare eller milkshake. Här kan du beställa vart som helst med McDonald’s-appen och hämta upp när du vill fram till midnatt – eller beställ McDelivery via Foodora för att få maten hemkörd.

 

Pizza hut
Pizza Hut har funnits i Sverige sedan 1987 och här blir du serverad äkta pan pizza. Hos Pizza Hut på Kupolen hittar du en lockande bred pizzameny av högsta klass. De har öppet för take away från restaurangen och leverans genom Foodora varje dag fram till klockan 21.

 

Subway
1965 bestämde sig Fred DeLuca för att uppfylla sin dröm om att bli läkare. Då han letade efter ett sätt att betala för sin utbildning föreslog en vän till familjen att han skulle öppna en butik med mackor... Idag är Subway världens största smörgåskedja med fler än 44 000 restauranger världen över. Hos Subway på Kupolencfår du alltid timfärskt bröd med fräscha, krispiga grönsaker. Välj ditt bröd eller sallad så fyller personalen det med smaker medan du ser på.

 

MAX
Familjeägda MAX grundades 1968 i Gällivare och är därmed Sveriges äldsta hamburgerkedja. Hos Max på Kupolen är det smak och kvalitet som gäller med garanterat svenskt nötkött, svenskt bacon och svensk kyckling. Om du beställer via MAX:s app kan du välja när du vill hämta din mat och slipper gå in i restaurangen innan du ska hämta din takeaway.