dukning_cervera_responsiv_1920_580

5 enkla experttips för en lyckad dukning

Vill du skapa det där lilla extra kring dukningen – eller har du bara brist på tid och idéer? Gunilla Stolpe på Cervera ger dig sina 5 bästa tips för en riktigt lyckad dukning.

 

Gör en plan. Börja med att bestämma vad för sorts dukning du vill ha – enkel, mycket färg eller något särskilt tema? När du inte har någon uttalad idé är det lätt att det blir spretigt och svårt att få ihop dukningen.

 

Blanda material. Skapa en levande känsla på bordet genom att blanda olika material som glas, trä, sten, porslin och dukar och servetter i vackra tyger. Även porslinet blir fint att mixa och matcha.

 

Plocka in naturen. Hämta inspiration från naturen och dekorera bordet med färska blommor, gröna kvistar, kryddor eller bär. Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp. Men låt det inte bli för plottrigt – ofta är det enkla vackrast.

 

Levande ljus året om. Placera ut många olika ljusstakar på bordet, gärna i olika former och höjder. Levande ljus skapar en särskild stämning som vi älskar under alla årstider, inte bara på vintern.

 

Jobba på höjden. Låt inte bordet kännas för symmetriskt och tillrättalagt. Duka på höjden och blanda olika höjder på ljusstakar, karaffer och blommor. Tänk bara på att gästerna ska kunna se varandra på andra sidan bordet.

 

Lista – så dukar du enligt konstens alla regler

Glas – Glasen ska placeras och användas från höger till vänster. Du börjar med vattenglaset längst till höger sedan kommer glas till förrätt, huvudrätt, dessert och sist, längst till vänster, glas till avec.

Bestick – Vid en trerättersmiddag placeras och används besticken utifrån och in, med gafflar till vänster och knivar till höger. Knivens egg ska vara vänd in mot tallriken. Soppsked placeras till höger om kniven. Dessertsked ligger ovanför tallriken med skaftet åt höger. Har du en dessertgaffel ska den placeras precis under dessertskeden men med skaftet åt vänster.

Tallrikar – Om det serveras förrätt eller soppa placeras de tallrikarna ovanpå tallriken för huvudrätten. Eventuell brödtallrik placeras till vänster om tallriken.

Servetter – Servetten placeras oftast till vänster om tallriken eller ovanpå tallriken.