kaffe_responsiv_1920_580_light

Kaffets nyanser

Vissa vill ha sitt kaffe tjockt som sirap medan andra vill att det ska likna te mer än något annat. Det är många faktorer som påverkar smaken – som vilka bönor som använts, var bönorna kommer ifrån och hur de tvättats. Hur mycket kaffepulver du skopar upp i förhållande till mängden vatten spelar så klart också roll – men är du ute efter att justera styrkan på ditt kaffe ska du främst titta efter hur bönorna har rostats. För det är när bönorna varsamt hettas upp och får färg som smakerna och aromerna frigörs – råa kaffebönor doftar nämligen knappt någonting. Hur varmt och hur länge bönorna rostas avgör om det blir ljus-, mellan- eller mörkrost.

Ljusrost
Ljusrostat kaffe har inte varit så vanligt i Sverige, här dricker vi främst mörkare rostningar, men på sistone har det dykt upp mer och mer. Precis som det låter får ljusrostat kaffe en mer ljust gyllene färg eftersom det inte värms upp lika länge eller till lika hög temperatur – ungefär 180 till 200 grader. Att det inte rostas lika hårt gör att smakerna och aromerna från själva bönan bevaras mer, och kaffet har ofta toner av bär, citrus och frukt. I ljusrost blir också syran väldigt hög och kaffet får en fräschare smakprofil.

Mellanrost
Ju längre kaffet rostas desto mindre syrligt och mer fylligt blir det. Mellanrost har alltså inte lika mycket toner av citrus även om det finns en tydlig fruktighet kvar. Du kan också känna att det utvecklas kola- och chokladtoner i bönorna. Tack vare sin runda och milda smak är det här ett perfekt frukostkaffe! Mellanrost hettas upp till mellan 200 och 220 grader och när bönorna kommer upp i de temperaturerna brukar man prata om att det poppar – lite som popcorn – och då vet man att de är klara.

Mörkrost
I mörkrostat kaffe finns det knappt någon syra kvar alls. Bönorna har rostats upp till ungefär 240 grader vilket gör att de syrliga och blommiga tonerna ersätts med knäckiga, brända och bittra toner. Därför passar också mjölk bra till just mörkrost – det rundar av den allra bittraste smaken.

Hos oss på Kupolen hittar du alltid en god kopp kaffe – oavsett hur du föredrar den. Se nedan hur våra kaféer anpassat sin verksamhet för att du ska kunna besöka dem på ett säkert sätt.

Espresso house
På Espresso House finns det alltid en rykande kopp redo när kaffesuget infinner sig – gjort på bönor som är rostade på deras eget rosteri!

Här har man bland annat stängt av sittplatser och utökat sina städrutiner för att erbjuda ett så säkert besök om möjligt, och som alltid kan du välja att ta med dig alla deras produkter. I Espresso Houses app kan du dessutom beställa i förväg och på så sätt både slippa stå i kö och att betala i kassan. Du får en notis när ditt kaffe är klart att hämtas upp och visar upp ditt nummer vid utlämningen. Klart!

– Min favoritdryck på menyn är Islatte salted caramel. En perfekt kombination av sött och salt som också går att få varm och som frapino, tipsar Mona Tlili, coffee shop manager på Espresso House i Kupolen.

MoeJoe’s
Här hittar du inte bara specialkaffe av högsta kvalitet – på MoeJoe’s serveras också riktiga törstsläckare som färskpressad juice och fräscha smoothies.

Inne i kaféet har de tagit bort ett tjugotal bord och stolar för att sprida ut gästerna och vissa bord får bara användas av personer i sällskap med ledsagare eller föräldrar med sina barn. Hela deras sortiment går också att få som take away, och du kan enkelt ringa in din beställning, betala med swish och sen få varorna levererade utanför butiken.

– Vår klassiska ceasersallad och smoothien Green dream är mina personliga favorter, säger Anna Spers som äger MoeJoe’s på Kupolen.

Café Kompis
På Café Kompis hittar du lättare luncher, smarriga smörgåsar, gott fikabröd – och kaffe såklart. Måndag till fredag serveras dagens lunch, och på deras stora övervåning finns gott om plats att sitta.

Kahls The och Kaffehandel
Det händer något speciellt när man går förbi en te- och kaffebutik och dofterna bara väller ut… Och på Kahls The & Kaffehandel hittar du allt du kan tänka dig i te- och kaffeväg. Kahls på Kupolen har en webbshop där du kan beställa från deras breda sortiment – och få det utkört utan kostnad inom hela Borlänge!

Waynes Coffee
Sveriges första KRAV-märkta kafekedja! På Waynes Coffee dricker du kaffe med gott samvete. I Waynes app kan du beställa och betala i appen för att sedan hämta när det passar dig.