Tillbaka
capsulewardrobe2_responsiv_1920_580

Capsule wardrobe – så funkar det

Nu till hösten drabbas många av en längtan att förnya sig själva – och varför inte börja i garderoben? Fenomenet capsule wardrobe har tagit modevärlden med storm och vissa hävdar att det har förändrat deras liv. Men vad är det egentligen och hur kommer man igång?

Vad är en capsule wardrobe?

En capsule wardrobe går kort och gott ut på att skapa en garderob med färre plagg, men där alla plagg fungerar med varandra och kombinationerna därför blir betydligt fler. När alla plagg matchar varandra slipper du också de där morgnarna när du tittar in i en överfull garderob utan att hitta något att ha på dig. Låter som en dröm, eller hur?

Ett par gånger om året uppdaterar du garderoben utifrån säsong – in med stickade tröjor och boots på vinterhalvåret – men i övrigt har du samma uppsättning kläder året om.

Hur många plagg det ska finnas i en capsule wardrobe varierar lite. Vissa hävdar att 37 plagg är den ultimata siffran, men någonstans mellan 10 och 50 plagg är bra att utgå från. Det viktiga är inte antalet plagg, utan att alla plagg går att kombinera med varandra.

 

Tips för att komma i gång

Tycker du att det här med capsule wardrobe verkar vara något för dig? Då är det bara att sätta igång.

Det är alltid bra att börja med en ordentlig utrensning. Dela sedan upp dina kläder i kategorierna: skjortor/blusar, tjocktröjor, t-shirtar/linnen, byxor/kjolar, klänningar, jackor/kavajer och skor. Utifrån dessa kategorier kan du sedan börja sortera ut vilka kläder som du verkligen vill ha kvar och hur de passar med varandra. När du har kommit ner till max 50 plagg har du skaffat dig en capsule wardrobe.

Här är några fler knep du kan använda dig av för att förenkla processen:

  • Galgknepet – om du har svårt att veta vilka plagg du faktiskt använder. Börja med att vända alla dina galgar åt ett visst håll i garderoben, och när du använt ett plagg vänder du galgen åt andra hållet. På så sätt får du svart på vitt vilka kläder som bara tar plats utan att användas.
  • 10 x 10 – om du vill kickstarta din capsule wardrobe kan du börja med att välja ut enbart 10 plagg som du sedan ska kombinera i 10 olika outfits i 10 dagar. Det är ett perfekt sätt för att komma in i tankesättet!
  • Accessoarera mera – om du tycker att det känns trist med så få plagg, glöm då inte att du kan gå loss med accessoarerna istället. Anpassa och förändra dina outfits med hjälp av väskor, smycken, håraccessoarer och skor.