Snyggt och brandsäkert! 4 elljusstakar till advent

Under december ökar brandrisken i de svenska hushållen med 40 procent. Långkok som glöms bort på spisen, levande ljus och tända brasor är några av de vanligaste brandorsakerna under jul, men det är långt ifrån de enda. Den femte vanligaste brandorsaken är elektronik som är trasig eller behandlas på fel sätt.

När vi inreder våra hem med vacker julbelysning, är det därför extra viktigt att ta hand om den. Med några enkla tips kan du elsäkra ditt hem så att det bara är tomten, och inte brandkåren, som hälsar på i jul. 

  1. Kontrollera belysningen hemma. Är något trasigt? Trasiga sladdar eller trasiga lampor har stor risk att fatta eld.
  2. Använd rätt belysning utomhus! Att använda inomhusbelysning ute i din trädgård kan vara farligt, då inomhusbelysning lätt kan ta in fukt.
  3. Köp bara CE-märkt belysning.
  4. LED-lampor är ett bra val för att minska risken för brand eftersom de inte blir lika varma som vanliga glödlampor.
  5. Släck alltid belysningen när du går och lägger dig.
  6. Har du din belysning i närheten av några textilier? Var noga med att filtar, sängkläder eller gardiner inte kommer i kontakt med någon form av belysning.
  7. Är det några sladdar som ligger i kläm hemma hos dig? Var noga med att inga sladdar ligger i en dörröppning eller liknande.

Om branden trots allt är framme i jul, är det viktigt att vara förberedd! Kom ihåg ordningen: Rädda – Varna – Larma – Släck. Läs mer om vad du ska göra om det börjar brinna på Brandskyddsföreningens hemsida.


4 snygga elljusstakar till advent

Hemtex

Stilren box

Hemtex, 990,90 kronor

 

Cervera

Luciakör

Cervera, 669 kronor

 

Cervera

Elegant i mässing

Cervera, 599 kronor

 

Hemtex

Krispigt vitt

Hemtex, 799,90 kronor