Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Kupolen ? Klicka här

Så här undviker du de vanligaste kostymmissarna

Trender12/06/2018

För långa byxben, osprättat sprund och helknäppt kavaj? Nu är det dags att ta fram kostymen inför sommarens många fester. Här är några ovärderliga tips innan du svidar om – så att du inte gör dig skyldig till de vanligaste modemissarna.   

De allra flesta män äger en eller ett par kostymer, men står du inför att köpa en ny kostym finns det så klart några saker att tänka på. Om du inte planerar för fler kostymköp är det bra att välja en så tidlös modell som möjligt.
Köp gärna en mörkblå, eftersom det passar till de flesta högtider så väl som årstider. Ett alternativ till mörkblå är mörkt antracitgrå. Kolla också på materialen. Välj gärna en kostym i ullblandning, som passar året om. Bra material behöver inte vara dyrt, även de stora kedjorna har välsittande kostymer i ullblandning.

Klädd i kostym: Tänk på det här

Passform är a och o. Se speciellt över byx- och ärmlängd. Ärmen är helt rätt när du visar 2–3 centimeter av skjortmanschetten. När det kommer till byxlängden beror det så klart på byxans vidd, men en bra riktlinje är att låta byxan falla precis över skons kant. Om din kostym inte uppfyller det här, be en skräddare om hjälp. Det här är enkla och relativt billiga åtgärder som gör mycket för helhetsintrycket.

Antal knappar. En klassisk kavaj har två knappar och är enkelknäppt. En stilregel är dock att hålla den nedersta knappen oknäppt. Alltid, och utan undantag.  

Att sprätta eller inte. Din kavaj bör ha tre fickor – en bröstficka och två nertill. För en mer ledig look väljer du fickor utan lock. Om de nedre fickorna är igensydda ska du inte sprätta upp dem eftersom det kan försämra passformen på kavajen. Vad du däremot alltid ska sprätta upp är sprunden – alltså slitsen baktill – på kavajen.

Så toppar du med rätt accessoarer

Hängslen och livrem. Behöver du hålla byxorna uppe väljer du antingen hängslen eller livrem. Du ska inte under några omständigheter ha bägge samtidigt.

Näsduken. En lite slarvigt vikt näsduk i bröstfickan på kavajen är trevligt. Men till skillnad från vad många tror ska den inte matchas med slipsen. Våga köra olika färger och mönster istället.

Åtdragen slips. Här är två grundregler till dig som ska bära slips: gör inte en för stor och blaffig knut och se till att slipsen är ordentligt åtdragen. 

Fluga? En fluga är en snygg accessoar och är du flink med fingrarna knyter du den så klart själv. Välj en tidlös fluga i ull, bomull eller råsiden, och gärna i en färg som matchar din kavaj.  

Sneakers och t-shirt. Så länge du inte ska på fest med strikt klädkod kan du ha t-shirt och sneakers till din kostym. Men var lite restriktiv med färger och materialval. Ha inte en t-shirt med tryck och dina svettiga löparskor till kostymen. Välj hellre ett par enfärgade mocka- eller skinnsneakers ihop med en enkel rundhalsad bomulls-tröja.

Av Kupolen

Hitta rätt festkläder hos oss

Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag 10-18, söndag 11-18 

Kontakt

0243-22 48 80
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag 10-18, söndag 11-18 

Kontakt

010-206 34 64
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag 10-18, söndag 11-18  

Kontakt

033-14 00 00
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag 10-18, söndag 11-18 

Kontakt

0243-22 81 90
Visa på karta

Öppettider

Måndag-fredag 10-20, lördag 10-18, söndag 11-18

Kontakt

0243-22 41 25

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Vardagar 10-20
Lördagar 10-18, Söndagar 11-18

Phone : +46 243 24 84 44
> Kontakta oss

Top