Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Kupolen ? Klicka här

Gör bilen redo för sommarens resor

Trender24/04/2017

Äntligen är våren här och det är dags att ge din bil en rejäl vårstädning – såväl utvändigt som invändigt. En nyvaxad kaross och väldoftande bilklädsel ger bilen en fräsch nybilskänsla. 

Slaskiga vägar, salt och grus – vintern utsätter bilens lack och underrede för hårda prövningar. Men när backen är torr och solen så smått börjar värma är det dags att göra din bil vårfin.  

Börja med att ge din bil en noggrann tvätt, komplett med avfettning och vaxning. Handtvätt är att rekommendera, det sliter minst på lacken. Och gör det gärna när det är varmt, eller om bilen är varm – då är tvättmedlet som mest effektivt och du behöver inte använda så mycket. 

Åk till en tvätthall 

Det kan kännas enklast att tvätta bilen hemma på garageuppfarten, men rengöringsmedel och smuts som rinner av bilen innehåller tungmetaller och oljerester som skadar naturen. I vissa kommuner är det dessutom inte tillåtet att tvätta bilen hemma. Åk istället till en tvätthall, där det dessutom finns flera praktiska hjälpmedel att låna. Efter rengöringen bör du vaxa bilen, då fastnar inte smuts lika lätt och bilen blir lättare att hålla ren. Efterpolera lacken med en microfiberduk.

Rensa, putsa och dammsug

Glöm inte att fräscha till interiören. Ta ut mattorna, tvätta dem och låt dem hänga på tork medan du ger dig på resten av interiören. Rensa handskfacket och dammsug golven och bagageutrymmet. Torka av instrumentpanel och lister med vanligt rengöringsmedel eller en fuktad trasa. Använd fönsterputs för att rengöra rutorna. Om inredningen eller klädseln är fläckig kan du använda textiltvätt för möbler. När grovjobbet är klart kan du använda en microfiberduk för finliret.

Tänk på följande! 

  • Kolla torkarbladens skick. Med tiden slits gummit och torkarbladet försämras. 
  • Kom ihåg att göra rent hjulhusen. Där samlas ofta beläggningar som tär på karossen.
  • Om du har skador i lacken eller upptäcker ett stenskott, lämna in bilen till en verkstad. Annars riskerar de att förvärras och orsaka större skador på bilen.

Liten inköpslista för bilvård

  • Avfettningsmedel
  • Bilschampo
  • Bilpolish
  • Microfiberduk
  • Tvättsvamp
  • Fälgrengöring

 

Av Kupolen

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
Vardagar 10-20
Lördagar 10-18, Söndagar 11-18

Phone : +46 243 24 84 44
> Kontakta oss

Top